Passa al contingut principal

Dilluns 16 d'abril de 2012

Dilluns 16 d'abril vam fer una celebració a la Biblioteca de Catalunya. El motiu era brindar junts per la nova etapa que comencem a la Biblioteca i que ens permetrà ser-hi de manera estable, almenys durant un any i mig. En aquest ambient general de tristor, de crisi i de depressió es fa estrany reunir-se per brindar, però alhora és del tot necessari per poder seguir treballant amb força i amb ànims!

Gràcies a tots els qui vau venir i als qui no vau poder-vos-hi arribar. Gràcies i fins la propera!

Us deixem a continuació el discurs que va fer l'Oriol per donar inici a la celebració!


Bona nit.

En primer lloc, moltes gràcies per venir, benvinguts a tots!

Hi ha un personatge a  Els Dublinesos (la pel·lícula de Huston i el llibre de Joyce, que un dia hem de fer en teatre) el pobre Gabriel, que es passa tot el sopar de Nadal a casa les tietes, repassant el paper que té a la butxaca on ha escrit el seu discurset. I està nerviós, per allò que ha de dir, que és simple... Jo m’he sentit aquesta nit igual. Començo... Llegiré les paraules  que he preparat.

Unes paraules són el que tots considerem necessari per segellar el motiu i l’emotivitat que ens porta a trobar-nos avui. Estic content i orgullós de ser el qui li toca de parlar i llegir el meu paperet aquest vespre, davant vostre, aquí a la Nau Gòtica de la Biblioteca de Catalunya.

El 8 de març de 2006 una colla d’il·lusos, de somniadors i de temeraris, agrupats sota la bandera de La Perla 29, vam estrenar Antígona. Vam arribar a aquest espai per atzar, una peripècia teatral. Quan la Dolors Lamarca, amb la seva visió i valentia ens va obrir les portes, crec que no podíem imaginar que avui estaríem aquí celebrant aquesta festa, i celebrant que a partir d’ara podrem romandre d’una manera més estable en aquest bonic espai.   

Avui, doncs, volem celebrar que podem estar aquí. I també, volem celebrar que estem contents per tot allò que hi hem fet i per tot allò que hi farem, en un futur proper. Crec que hem d’estar orgullosos perquè entre tots nosaltres, hem aconseguit convertir-lo en un referent teatral de la nostra ciutat, del nostre país. És mèrit de tots. El nostre projecte ha tingut i té sentit, i de manera natural s’ha anat fent gran.

La Perla 29 no és altra cosa que un equip de gent, i la nostra aventura ha estat possible gràcies a això. Aquest equip que formem tots nosaltres: som uns noms i uns cognoms i junts formem un equip. Com el públic d’una obra de teatre. Jo us vull donar les gràcies i l’enhorabona a tots. Si fóssim a missa ara diria: donem-nos la pau. Però com que som en un altre tipus de cerimònia, m’agradaria donar especialment les gràcies a l’equip més petit, que fa possible tot això.

Perquè als actors, ja se’ls aplaudeix cada dia. I als directors, i als dissenyadors de llum, de so, d’espai, de vestuari.... els importantíssims ajudants de direcció, com el Ferran, ja rebemel reconeixament més sovint. Ells no. Aquest equip més petit al qual em refereixo, no. I en canvi el seu compromís és igual d’enorme. La Perla 29 crec que és un bon exemple d’això.

Jo avui vull i he de donar les gràcies al Guillem, al Marc Serra, a la Blanca, a l’Anna Madueño, a la Bet, i també al Juli, la Susana, la Maria José i tot l’equip de Pas 29, amb històrics com la Sònia, la Núria, el Marc, el Jordi, el Xavi, la Carlota etc. Ells són els veritables tresors i són el secret.  Són “les perles” d’aquest lloc i d’aquest projecte.

M’agradaria pensar que La Perla 29 i la Biblioteca, és com la llegendària isla tortuga... Un espai de... de pirates. Un espai lliure.
Un espai de somni. On tot és possible. Com en el conte - em sembla que xinès-  de Notxca, un pintor a qui el rei empresona perquè pinti per ell, i ell està trist, i aleshores pinta un quadre tan bonic que li permet escapar-se a través d’ell, fugint a través del quadre que ha pintat. I nosaltres, a través del quadre obert al mig de la ciutat passegem per espais de somni, perquè vam decidir un dia engegar una lluita contra l’avorriment, contra la indiferència. Estar pendents del que ens envolta i voler-hi donar una resposta.

Per fer-ho, per fer tot això, hem rebut en primer lloc la complicitat i l’esforç de l’equip de la Biblioteca de Catalunya. Hem tingut també la complicitat dels governants i les institucions, que ens han ajudat. I hem  tingut la complicitat del públic, dels espectadors. A tots ells també els vull donar les gràcies.

Hem fet un esforç per fer alguna cosa més. Per dir alguna cosa. Amb compromís, amb el nostre risc i el nostre treball. Des de la nostra isla Tortuga ens hem estimat més cantar...

entrar, sortir, ballar, ser sol, sentir-se viure,
mirar amb el cap ben alt, parlar fort, i ser lliure;
anar amb el barret tort, contemplar l’univers,
per un sí o per un no, barallar-se... o fer un vers!

Com diria Cyrano...

No tenir gens en compte la fama i la fortuna,
poder, amb el pensament, enfilar-se a la lluna!
No haver d’escriure un mot si de mi no ha sortit,
i molt modestament poder-se dir: Petit,
estigues satisfet de flors i fruits i fulles
si és al teu jardí que en culls o bé n’esbulles!

I si arriba el triomf, quan l’atzar ho ha dispost,
no haver d’estar obligats a satisfer un impost,
davant nosaltres mateixos reconèixe’ns els mèrits,
no haver de pagar mai per uns favors pretèrits,
i, encara que no sigui poderós el nostre vol,
que no arribi gens lluny, saber que hi hem‘nat sols!

Hem volgut fer parlar aquest espai. L’espai que ens acull i amb el qual lluitem a cada obra per transformar-lo. Perquè deixi de ser ell mateix, com deia Fabià Puigserver. Perquè es deixi transformar en un espai ficcional. Lliure. Un espai que voldríem que fos com un quadre pintat al mig de la ciutat i d’alguna manera sempre obert.

El Fabià, a qui no vaig conèixer, i a qui m’hauria agradat molt conèixer, va escriure:

Un teatre serà sempre, un combat entre la realitat i la ficció.
El mateix edifici teatral serà sotmès a les tensions d’aquesta lluita, d’aquesta dialèctica física i emocional. Un espai teatral no és només un àmbit arquitectònic estructurat i fàcilment definible en metres, superfícies, alçades i capacitats. Es també i per damunt de tot un espai de somni indefinit, perdut en el temps.

Deia també : ...Cal aconseguir dominar-lo, aquest teatre, fer-lo desaparèixer i convertir-lo per un moment, en un món de ficció adequat a cada nova circumstància dramàtica. Una lluita en la que les lleis deixen de ser pròpiament físiques, on allò real es converteix pròpiament en versemblant. On la intuïció, el miratge són més convincents més creïbles que la pròpia realitat.

A mi em queda donar les gràcies, doncs, a aquest espai, a aquestes pedres, a aquestes voltes, la sorra... i també al fantasma Francesc, si està per aquí. I al fantasma del pare de Hamlet, l’espectre, però també al propi Hamlet, i a l’espectre d’Antígona, Cordèlia, del vell Lear, de Vània, Sònia, la Cunché, en Lucarié, la Sawda, La Nawal Marwan... i tots els fantasmes i personatges i coses semblants que han anat quedant pels racons, amagats i ja per sempre habitant l’espai. Aquests fantasmes són bons. Acompanyen, mereixen un súper respecte i tenen moltes coses a dir. Fer-los parlar ha estat, i és, el nostre objectiu, la nostra il·lusió. És el nostre ofici.

Com diu el poeta Estellés...
Vet aquí el meu ofici.
Una ocupació tinc, des d'ara, per tu.
Insistir, brutalment, des d'ara, en l'alegria.
L'alegria és el mot que em resistesc a escriure.
Ha arribat el moment de dir -no de cantar-
l'alegria, potser.
De tu em ve, de tu em ve, o em ve del fons del temps.
I tampoc no és així. No es pot formular.
Car no és una alegria. És...
L'alegria en minúscula, viva, quotidiana,
cosa de cada dia i d'anar i tornar:
al capdavall de viure, d'haver nascut, de ser,
de tot açò que tinc i, tenint-ho, ho tinc tot
o ho puc, en un moment, tenir tot, o pensar-m'ho.
Vet aquí el meu ofici.

I bé. Tot això que he intentat dir pretén ser aquest espai i La Perla 29.
I amb vosaltres, i gràcies a vosaltres, ho volíem celebrar.

Gràcies a tots.
Gràcies per venir i molta sort.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Volar amb 'Els cors purs'

Els cors purs és un viatge que fa temps que volíem fer. Un espectacle que fa temps que teníem al cap i un text que ens perseguia –per allò que explica, per la brutalitat que s’amaga darrera una història com aquesta, aparentment senzilla. Partint del relat de Joseph Kessel ens agradaria aconseguir explicar la relació gairebé immòbil entre dues persones que s’estimen; explicar les seves causes, arguments, renúncies. 
Com transportar aquesta situació, pràcticament sense acció, al llenguatge teatral? Deixarem que els actors s’apoderin dels personatges (o a la inversa), des del lloc on es troba cadascú. Potser el teatre és aquesta cerca, un camí difícil per tal de trobar un nou llenguatge, una manera de mostrar allò que no veiem a primer cop d’ull; una espieta per on poder observar la quietud de dues persones que no permeten estimar-se. Una pena infinita. Un rosec al cor que apareix tot d’una, mentre a l’escenari, els actors –i els personatges– dissimulen allò que senten. I volen, i també l…

Aquest Sant Jordi... 71 llibres

Avui és un dia especial.
La Perla 29 gaudim d'aquest Sant Jordi amb un llibre sota el braç: Bodas de Sangre, Apunts i cançons de Joan Garriga. Per celebrar-ho, vam organitzar un sorteig i hem obtingut un sorprenent regal: les recomanacions de molts amics i amigues de llibres preciosos, interessants i imperdibles. Per aquest motiu i, ja que no ens podíem quedar aquesta valuosa informació només per nosaltres, us compartim la llista per si encara esteu dubtosos...
Feliç Sant Jordi, Feliç Santa Georgina!


Algú com tu, de Xavier Bosh Amor fou, de Marta Sanz Anatomia della irrequietezza, de Bruce Chatwin Anatomia retrobada, de Wajdi Mouawad Ànima, de Wajdi Mouawad Aquesta és la meva carta al món, d'Emily Dickinson Baluarte, de @elvirasastre Bon dia, són les vuit!, d’Antoni Bassas Canciones y Romancero de ausencias, de Miguel Hernández Carta de una desconocida, de Stefan Zweig Cartes a Mahalta, de Màrius Torres i Mercè Figueras

Emocions Lorquianes

Lorca segueix removent consciències i emocions avui dia. Explica moltes coses que també ens passen a nosaltres... Us deixem amb un text d'una espectadora amiga de l'#AsSocPerla: 


─¿I Federico?
─En el teatro.
─¿Con La Barraca?
─No, abajo en la Biblioteca!
Sí, des del dimecres 14 de juny, Federico Garcia Lorca, cada vespre, deixa la seva arcàdia de poetes i dramaturgs i s’instal·la a l’espai de la capella de la Biblioteca de Catalunya per emocionar-se amb la interpretació de la seva obra Bodas de Sangre fa la companyia de teatre La Perla 29.


L’espai
El primer impacte que reps, com espectador, és la transformació de la sala, cadires noves vermelles (l’esquena ho agraeix) i un bon quadrilàter de sorra àrida, seca, que anuncia on i com es desenvoluparà l’obra. Algú ha dit que semblava un western, a mi em va recordar les pistes romanes on corrien les quadrigues, bé, tan li fa, cadascú que hi busqui i que hi trobi el seu simbolisme, perquè això és el que l’Oriol Broggi vol, que l’espectador…